søndag 24. oktober 2010

Nynorsk i skolen


Er det noen vits i å ha nynorsk i skolen? Flertallet av elever vil nok si at nei, nynorsk i skolen er unødvendig, og de ser ikke poenget i å lære to typer skriftspråk.
I 1885 ble våre to skriftspråk, nynorsk og bokmål, likestilt i landet. Men det var aldri noe snakk om at man skulle kunne begge, men likevel er nå nynorsk innført i skolen. Mange, og da spesielt elever, ønsker å få nynorsk ut av skolen. Argumentene de kjemper i mot, er at dersom man jobber i det offentlige, og mottar er brev på nynorsk, skal man kunne svare på samme skriftspråk.
Men vi forstår jo det andre skriftspråket, hvorfor må vi da lære det? Om jeg så svarer på nynorsk eller bokmål, vil mottakeren forstå det.


Bilde lånt fra: http://odegarden.ipublish.no/nynorsk-i-skolen-for-eller-imot/

Matte. Men når vil vi egentlig få bruk for alt vi lærer i mattematikktimene, som for eksempel algebra? Det er sannsynligvis bare ett fåtall av elevene i dag som kommer få bruk for dette senere i livet.

Dermed kan man klare å snakke til at nesten alle fag er unødvendige, ettersom noen ikke kommer få bruk av det. Men det er alltids noen som vil få bruk for det, og det er det med nynorsk og.

Også har vi kulturen vår. Hvordan Ivar Aasen kjempet for dette skriftspråket, og hvordan det å utslette det, vil være en skam for våre forfedre. Dette argumentet, er også godt brukt blant de som kjemper for nynorsken. Dette, i motsetning til mange andre argumenter kan jeg si meg enig i. Nynorsken er ett spor i den norske kulturen, så kanskje skal den ikke fjernes. Men vi trenger ikke å bli vurdert i Nynorsk. Vi kan ha undervisningen, uten vurdering. Så selv om dette er ett såkalt ”unyttig” fag, synes jeg vi kan fortsette med det, men uten vurdering!


- Anna H

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar