fredag 21. januar 2011

Turn

Turn er en idrett som jeg har drevet med siden jeg var 8 år gammel. Det fines flere typer turn, både apparatturn, som er individuelt, og troppsturn som er lagturn. Jeg driver med troppsturn.

Dette er også en idrett Norge presterer veldig bra i, uten at det er særlig kjent. Holmen Tropp og Turn, som er den lokale klubben her i området, tok to EM gull nå i høst 2010. Totalt tok Norge to gull og to bronser i dette EM. Tiltross for at dette altså var ett EM gull, var det bare lokalavisene her i asker og Bærum som skrev om det.

Troppsturn er en idrett som vokser, men foreløpig er den ikke veldig stor. De største nasjonene er Norge, Sverige, Island, finnland og Danmark, altså lagene i Norden. Men både Tsjekkia, Storbritannia, og Tyskland begynner også å bygge opp store flinke lag, sammen med flere andre land i Europa. Tiltross for at troppsturn øker, finnes det fremdeles ingen større konkurranse enn EM.


Troppsturn består av tre grener, tumbling, trampett og frittstående. Man kan enten konkurrere i nasjonale klasser, der grenene ikke har noe med hverandre å gjøre, eller i teamgym, der alle poengsummene legges sammen. I internasjonale konkurranser er det kun teamgym, mens det i innenlands er det begge to. Det er dermed ikke nok å bare være god i en av grenene, som man kan i mange andre idretter, som for eksempel friidrett. Selvfølgelig, innenlands kan du heve deg godt ved å bare være god i en av grenene, men har du lyst til å lykkes internasjonalt, er ikke dette en mulighet.

I en konkurranse, vil man som i andre idretter, få en karakter. Frem til 2010 var det ett karaktersystem som gikk fra 1-10, noe som mange kanskje vil finne veldig naturlig. Det som var problemet med dette, er jo at man ikke vet hvor man skal sette standarden for 10'ern. Så i 2010 kom det, sammen med nytt reglement, et helt nytt karaktersystem. I dette karaktersystemet får man mye høyere karakterer, og det finnes ingen toppkarakter. Den høyeste karakteren jeg personlig har sett, er over 20 poeng, og denne serien var så å si perfekt. Den hadde nok i det gamle karaktersystemet kommet nært opptil 10'eren, og da ville man igjen ha hatt problemet med at "hva om det nå kommer noen å gjør det enda bedre?".


Alt i alt er turn en stor idrett, men troppsturn er bare en liten del av dette. Turn generelt er spesielt stort i Kina, og andre asiatiske land, mens troppsturn er stort her i Norden. Men selv om det er en liten idrett, vokser den raskt, og europamesterskapet i 2010 er det første der land utenfor Norden har prestert bra, og dermed oppnådd høye plasseringer.


3 kommentarer:

  1. Interessant! Jeg var ikke klar over det nye poengsystemet, eller at troppsturn er noe Norge kan hevde seg i. Er du også på så høyt nivå?

    SvarSlett
  2. Lærerik tekst. Jeg visste ikke at det var så mye til turn og konkurransene innen turn. Jeg har lært mye av å lese teksten din Anna :D

    SvarSlett
  3. Så bra du har en sport du driver med som du er så engasjert i. Det er viktig for å holde det vedlike, og føle at man ikke blir presset til å fortsette med idretten!

    SvarSlett